Ιστορικέ ζούμε για να σ' ακολουθούμε

9/12/09

Αφιερωμένο στους ανιστόρητους και στους οπαδούς δήθεν προσφυγικών ομάδων

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καίσαρης στο φύλλο της 9ης Δεκεμβρίου της εφημερίδας Goalnews, έγραψε το ακόλουθο άρθρο το οποίο αφιερώνεται σε όλους τους ανιστόρητους και στους οπαδούς δήθεν προσφυγικών ομάδων.

Δεν υπήρξε ποτέ προσφυγική ομάδα

Κώστας Καίσαρης Goalnews 9/12/2009

ANTE λοιπόν σήμερα να το ρίξουμε στην ιστορία. Με αφορμή το πανό στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, που χαρακτήριζε την ΑΕΚ «ντροπή της προσφυγιάς». Με πρώτο και καλύτερο τον Χατζηχρήστο με την ιδιότητα του προέδρου της Ερασιτεχνικής να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια της ΑΕΚ. Εχουμε και λέμε λοιπόν: Η προσφυγιά, σε ό,τι έχει να κάνει με την άλλη πλευρά του Αιγαίου, είναι συνυφασμένη με τους διωγμούς της Σμύρνης το 1922.

Καμιά σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Από τη Σμύρνη και γενικότερα από τη Μικρά Ασία είχε εκδιωχθεί η συντριπτική πλειοψηφία του ενάμιση εκατομμυρίου Ελλήνων προσφύγων. Στην Κωνσταντινούπολη οι πρώτες επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων έγιναν το 1955. Και το 1964 η μαζική εκδίωξη.

Καμιά σχέση δηλαδή με τις σφαγές και τον ξεριζωμό του 1922. Κι όταν μιλάμε για προσφυγιά, ιστορικά αυτή προσδιορίζεται στα γεγονότα του '22. Και στην ανταλλαγή των πληθυσμών στη συνέχεια με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, στην οποία συνθήκη δεν συμπεριλήφθηκαν οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης. Σε ανύποπτο χρόνο, μάλιστα, η ταπεινότητά μου είχε αναφερθεί επί του θέματος: Οτι ο Πανιώνιος δηλαδή είναι προσφυγικό σωματείο. Στη Μικρά Ασία ιδρύθηκε από Ελληνες και ήρθε στην Ελλάδα μαζί μ’ αυτούς. Τον επανίδρυσαν δηλαδή στη Νέα Σμύρνη. Οπως το ίδιο ακριβώς συνέβη με τον Απόλλωνα.

Μουσικός και αθλητικός σύλλογος των Ελλήνων της Σμύρνης. Που μεταφέρθηκε μαζί με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η Πέρα Κλουμπ ιδρύθηκε το 1890. Και το 1921-22 είχε πάρει το πρωτάθλημα στην Τουρκία στο ποδόσφαιρο. Καμιά σχέση λοιπόν η ΑΕΚ με την προσφυγιά του '22. Οπως καμιά σχέση ο ΠΑΟΚ. Ούτε στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκαν στην Ελλάδα από Ελληνες πρόσφυγες. Οπως ο Απόλλωνας της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη από εκδιωχθέντες Ποντίους. Και η Νίκη στη Νέα Ιωνία του Βόλου ιδρύθηκε από πρόσφυγες. Δεν υπήρξε ποτέ Νίκη στη Μικρά Ασία. Ούτε είναι λοιπόν η ΑΕΚ προσφυγική ομάδα ούτε υπήρξε ποτέ. Και καμιά σχέση με την Κωνσταντινούπολη, που αναφέρεται στον τίτλο της. Πρόσφυγες ήταν αυτοί που την ίδρυσαν και η Κωνσταντινούπολη στον τίτλο της ομάδας ΑΕΚ ήταν το σημείο αναφοράς τους. Αντίθετα, Πανιώνιος και Απόλλωνας είναι ξεριζωμένα σωματεία.

Η ιστορία τους ξεκίνησε στην Ελλάδα

ΠΑΝΤΟΥ, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν ομάδες που έχουν ιδρύσει έλληνες μετανάστες. Από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αφρική. Εχουνε αυτές οι ομάδες ρίζες στην Ελλάδα; Ρίζες έχουν αυτοί που ίδρυσαν τον Ολυμπιακό Μελβούρνης και τον Μέγα Αλέξανδρο Γιοχάνεσμπουργκ. Θα μου πείτε τώρα, άλλο πρόσφυγας, άλλο μετανάστης, σωστό. Τεράστια η διαφορά. Η αναφορά όμως και η σχέση με την πατρίδα έχει να κάνει και στις δύο περιπτώσεις μόνο με τα πρόσωπα. Οχι με τις ομάδες που δημιούργησαν εκ των υστέρων. Ο δικέφαλος αετός (φωτό) για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ δεν προσδιορίζει τις ομάδες. Προσδιορίζει αυτούς που τις ίδρυσαν. Σαν ομάδες η ιστορία τους ξεκινάει ν’ αρχίζει και να γράφεται στην Ελλάδα.

Δεν μπορεί να μετρηθεί στο ζύγι.

ΣΕ κάθε περίπτωση βέβαια το πανό ήταν υβριστικό. Και δίκαια οι ΑΕΚτζήδες ενοχλήθηκαν. Οπως θα ενοχλούνταν αν έγραφε «ντροπή της Νέας Φιλαδέλφειας». Εύλογο όμως ήταν η ειρωνεία που ανατρέχει στην προσφυγιά να ενοχλεί ακόμα περισσότερο. Μετριόμαστε δηλαδή σαν πρόσφυγες και σε χαρακτηρίζω σαν ντροπή. Ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση όμως η προσφυγιά της ΑΕΚ δεν αμφισβητείται. Αναφέρεται στο πανό. Ο ίδιος ο Χατζηχρήστος στην ανακοίνωση βάζει θέμα ότι «παραποιείται η ιστορία της ΑΕΚ». Οπως ο ίδιος ο Χατζηχρήστος λέει στη συνέχεια «για ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας και κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να ιδρύσουν συλλόγους». Και πράγματι, Ελληνες από την Πόλη ίδρυσαν την ΑΕΚ το 1924 και τον ΠΑΟΚ το 1926.

Η ιστορία του Πανιώνιου όμως αρχίζει από το 1890. Του Απόλλωνα από το 1891. Σαφώς λοιπόν και είναι ανοησία να διεκδικεί κάποιος το προνόμιο της προσφυγιάς. Ούτε μπορεί να μετρηθεί στο ζύγι ποιος είναι περισσότερο πρόσφυγας από τον άλλον. Καλώς ή κακώς, όμως, ο Πανιώνιος είναι προσφυγικό σωματείο. Η ΑΕΚ δεν είναι. Η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, που ίδρυσαν την ΑΕΚ, ανατρέχουν πράγματι στην Κωνσταντινούπολη. Και οι οπαδοί της έχουν κάθε δικαίωμα να κρατάνε ζωντανές αυτές τις ρίζες. Και να ενοχλούνται όταν τους τις θίγουν. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σχέση της ΑΕΚ με την Κωνσταντινούπολη. Κι ούτε επειδή βρίσκεται προ της χρεοκοπίας συνιστά ντροπή. Κι ο Πανιώνιος είχε βρεθεί σε ίδια και χειρότερη θέση και τη σκαπούλαρε με κάτι ανάλογο με το άρθρο 44. Οταν έγινε Νέος Πανιώνιος κι έγραψε τα χρέη στο χιόνι. Προσφυγικό σωματείο, ωστόσο, η ΑΕΚ δεν είναι με τίποτα. Η ιστορία της άρχισε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χαίρετε.

Αντιγραφή από:

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10560&subid=2&pubid=6587699